Brudgum & Gåvor

Vad får en förlovningsring kosta?

När man går i giftastankar är det lätt hänt att man svävar på moln. Men dessa moln blir ibland orosmoln när man tänker på priset på en förlovningsring. I Sverige har en förlovningsring inte varit likställt med ruinering som så faktiskt kan te sig i en del andra länder – däribland USA. Men vad får en förlovningsring kosta och hur ser traditionerna angående priset ut i andra länder?

Sverige – landet lagom

I våra hemtrakter är det inte så vanligt att en förlovningsring kostar multum och många gånger är det mer gesten som räknas. Dock lägger ändå många (främst män) undan pengar som är tänkta att gå till en framtida förlovningsring åt flickvännen. Sättet man sparar på kan vara olika – vissa lägger undan på ett sparkonto, medan andra utnyttjar fonder i Savr.com och dylikt. Många gånger kan det vara bra att ha lite framförhållning, eftersom man kanske träffar sitt livs kärlek när man minst anar det, vilket kan leda till ett relativt snabbt giftermål. Att då ha en fond hos Savr.com kan komma som en räddning.

En vanlig prisklass för förlovningsringar i Sverige och som de flesta svenskar nöjer sig med, är 10 000 – 20 000 kronor. Givetvis kan man betala både mindre och mer och i ärlighetens namn är det väl ändå inte ringen som räknas? Som tur är har vi i Sverige insett det och det vanliga priset för en förlovningsring är ändå relativt rimlig.

USA – det ”förlovade” landet vad förlovningsringar anbelangar

7000 dollar, 10 000 dollar eller rent av 15 000 dollar! Ja, det är lätt att man baxnar när man hör hur mycket en helt vanlig, amerikansk arbetare kan spendera på en ring åt sin framtida hustru, och man ber verkligen att äktenskapet inte ska gå i kras och leda till skilsmässa. I många fall kan en amerikansk man (eftersom det i de flesta fall är mannen som friar) spendera hela sina livsbesparingar på en förlovningsring. Generellt ska också frieriet vara storslaget och ju mer desto bättre. Förhoppningsvis ligger kärleken som ska bygga själva äktenskapet också och lurar i något hörn.

Frankrike – traditionen säger två månadslöner, realiteten säger ”spegla livsstilen”

I Frankrike ska en man, enligt tradition, köpa en förlovningsring som är värd två månadslöner, men eftersom minimilönerna i Frankrike är minst sagt låga och många lever på SMIC (minimilön), så har den osynliga regeln nu suddats ut en aning. Numera är det viktigare att ringen avspeglar partnerns livsstil och att själva designen förknippas med henne/honom. Ringen kan således lika gärna kosta 150 Euro som den kan kosta 3500 Euro. En fin tanke som visar på att kärlek smäller högre än pengar. Och, ett plus är att man slipper spara inför något som kanske aldrig kommer att inträffa i livet.

bard