Brudgum & Gåvor

Smycken – så håller du dem fina längre

Om man har köpt sig riktigt vackra smycken, t.ex. inför ett bröllop eller en förlovningsfest, så vill man naturligtvis att de ska hålla sig fina så länge som möjligt. Om man bara spenderar några enstaka kronor på ett halsband kanske man redan är inställd på att det kommer gå sönder eller rosta efter första duschen, men med dyrare smycken är känslan annorlunda. Har man dessutom fått smyckena, t.ex. i present, så har de även ett helt annat värde än enbart pengar. Här har vi tipsen på hur du kan få dina smycken att hålla längre och dessutom se nya ut om och om igen.

Bär inte dina smycken hela tiden

Precis som du tar av dig din snygga och dyra parajumper som du köpt så ska du även ta av dig dina smycken. En parajumper kan kosta ordentligt och naturligtvis vill du ta hand om den så länge som det bara går. Den är även varm, funktionell och snygg, så varför chansa. Detsamma gäller för halsband, örhängen eller vad det nu än kan tänkas vara. Se till att du tar av dig dina smycken när du ska lägga dig, träna, duscha eller t.ex. bada i simhall. Din egen svett kan t.ex. få guld att mörkna och tappa glansen.

Torka dina smycken torra

Okej, du har koll på att du inte ska duscha med smycken, men hur ofta tar man egentligen av sig ett halsband när man ska smörja in sig? Nu är det dags att göra det. Hudkräm är naturligtvis väldigt bra för din hud och hjälper dig att hålla huden mjuk, men den är inte alls bra för dina smycken. Det bästa är naturligtvis om du kan ta av dig smyckena när du smörjer in dig. Har du däremot glömt det är det viktigt att du torkar av dessa noga för att förhindra slitage. Naturligtvis bör du även torka av dina smycken om det skulle vara så att du har råkat duscha eller bada med dessa på.

Rengöring

Dina smycken kanske ser glänsande och fina ut, men hur länge sedan var det du rengjorde dessa? Ringar är den typ av smycke som kommer att utsättas för mest smuts och slitage. Om smyckena bara är dammiga kan du lätt torka av dem med en mjuk trasa. Silver kan putsas med bakpulver, folie och vatten. Använd dig gärna av en tandborste för att komma åt varje liten del och detalj. Förutom ringar så är även örhängen väldigt utsatta för just smuts och fett. Rekommenderat är att du rengör örhängen och ringar en gång i veckan. På så sätt kommer du att undvika att smyckena är missprydande och du slipper även irritation mot din hud.

bard