Brudgum & Gåvor

Vilken sten i vigsel- och förlovningsringen?

Ringen betyder mycket vid ett frieri och även vidare in i äktenskapet i form av vigselringen. Vanligtvis läggs det ner ganska stora summor pengar på en förlovningsring medan vigselringen kan kosta lite mindre. Detta beror dock lite på i vilket land man befinner sig i. En annan stor fråga är vilken sten i ringen man ska välja, om det nu ska förekomma någon sten överhuvudtaget. De flesta brukar dock välja en ring med någon typ av utsmyckning i form av en briljant, diamant eller pärla. Vilken är den vanligaste stenen och vad anses passande och opassande?

Diamanter

”Diamonds are a girl’s best friend!” Så sjöng Marylin Monroe i filmen Herrar föredrar blondiner och visst kan det stämma – för vissa. Diamanter brukar dock vara den vanligaste ädelstenen i en förlovningsring, inte minst i USA. Det blev populärt att ha stenar och speciellt diamanter i vigselringar även i Sverige i slutet av 1900-talet eftersom vi påverkades mycket av den amerikanska traditionen. Innan dess var ringarna oftast släta. I USA gifter man sig också ganska lätt och snabbt, så om du har blivit friad till ett antal gånger kanske du har en drös med diamanter på flera ringar att sälja. Ett smart sätt för dig som behöver extra pengar efter skilsmässan är att använda dig av Diamantbrev för att sälja diamanter för en bra slant, diamanter som kanske inte betyder så mycket längre.

Det kan vara värt att tänka efter var du köper en förlovningsring med diamanter. Tyvärr kommer en del diamanter från konfliktområden, så kallade blood diamonds. Gå till en seriös smyckeshandlare!

Pärlor

En del är helt enkelt inte speciellt förtjusta i diamanter i ringar – eller så tycker de att det känns för osäkert att gå omkring med så dyra stenar på fingrarna. Då kan en pärla vara ett alternativ, men hur är det egentligen? Passar pärlor i förlovningsringar?

Att ha pärlor i förlovningsringar är mindre vanligt men fungerar lika bra. En del väljer vita pärlor, andra gråa. Dock är en vit lite mer passande. Om du inte har så mycket pengar kan du välja att köpa en ring med en sötvattenpärla – det är billigare och de kan vara lite ojämna till formen, något som faktiskt är väldigt vackert till en ring i vitt guld eller silver.

Safir

Blå safir har blivit allt vanligare i förlovningsringar. Det är en vacker ädelsten men drygt hälften så billig som en diamantring. Den blå färgen blir också lite mer intressant än vanligt vitt eller transparant bling-bling.

Kan män ha stenar i ringarna?

Idag går det bra även för män att ha sten i vigselringen. Förr var det otänkbart, då det endast var kvinnan som skulle ha en utmärkande ring. Numera har traditionernas gränser tänjts. Dock tycker män oftast mer om att ha enklare ringar, av ren vana.

bard