Brudgum & Gåvor

Smycken som går i arv

De flesta uppskattar äldre smycken som går i arv från generation till generation. Visst kan man välja att köpa nytt till brud och brudgum eller till sitt eget bröllop, men det finns en själ och en känsla i ärvda smycken som är svår att efterlikna. Det kan handla om guldsmycken med eller utan ädelstenar eller om utsökta vigselringar som man kan ge nytt liv till genom att lämna in dem till en juvelerare.

Unikt värde

Smycken från äldre generationer som har vandrat från mor till dotter i rakt nedstigande led eller från farmor till barnbarn bär på en unik historia och en samlad berättelse om en stor kärlek eller en speciell händelse som har vårdats i släktens gemensamma minne. Värdet är med andra ord i många fall inte bara materiellt utan även kontextuellt. Förr i tiden fanns det dessutom inte samma ekonomiska frihet att köpa vad man ville när man ville, och man fick ofta arbeta både hårt och länge för att spara ihop till kärleksgåvan. Smycket i fråga bars dessutom oftast under väldigt högtidliga former eller när man ville vara extra finklädd. När det gäller äkta guldsmycken överlag ökar de även i värde med åldern.

Minnesvärda gåvor

Många har säkert hört talas om mannen som friade till flickvännen med en värdefull gammal ring från en kär släkting. Inte minst är det ett omtyckt tema i romantiska filmer. Smycken med själ och hjärta som har betytt mycket för bäraren ger gåvan en extra dimension av omtanke och kärlek. Släktklenoder kan förmedlas vidare i många sammanhang. Morgongåvor både förr och nu består ofta av olika typer av smycken. Det lilla guldhjärtat med en liten rubin passar utmärkt som födelsedagspresent åt barn eller barnbarn. Under ett härligt barnkalas där huvudpersonen bjuder in till sagofest med prinsar och prinsessor, passar ett vackert minnessmycke alldeles utmärkt. Detaljer till själva festen kan man hitta på partytajm.se. Många barn får dessutom släktklenoder som dopgåvor eller konfirmationspresenter. Att känna sig som en del av ett större sammanhang ger ofta dessa gåvor en ännu klarare glans.

Tiaran

När det så är dags att knyta kärlekens band och den stora dagen är kommen finns det många mödrar som med tårar i ögonen ger sina döttrar tiaran från sitt eget bröllop. Det finns många små presenter och minnen från historiska bröllop. Kammen av sköldpaddsskal som mormorsmor använde för att fläta sitt hår på bröllopsdagen eller den vackra guldklockan som farmor fick av sin svärmor på förlovningsdagen, blir en markör för tiden som har gått och alla dagar som ligger framför det lyckliga paret. För alla som inte har några släktklenoder är det aldrig för sent att vara den som skapar de där oförglömliga ögonblicken av kära minnen som kan gå i arv till egna barn eller framtida barnbarn.

bard