Brudgum & Gåvor

Ge de rätta gåvorna till ditt brudfölje

Vilka ingår i brudföljet

Det gamla traditionella begreppet brudfölje innefattar helt enkelt de personer som ska stötta och följa er under bröllopsdagen. Dessa personer ska även vara delaktiga i planeringsarbetet som leder fram till bröllopet.

  • Best man: denna person väljs ut av brudgummen, det kan exempelvis vara en nära vän eller en bror. Best man ska klä sig likadant som brudgummen under vigseldagen samt finnas där och stötta brudgummen innan, under och efter vigseln. Han skall även stå med brudgummen framme vid vigselplatsen och vänta in bruden, och ha ansvar över vigselringarna.
  • Brudtärna: tärnan väljs ut av bruden och hennes huvudsakliga uppgift är att hjälpa bruden under hela bröllopsdagen med exempelvis påklädning av brudklänning. Tärnans uppgift vid vigseln är att hålla brudens bukett samt se till att brudens släp ligger som det ska. Hennes klänning ska inte konkurrera med brudklänningen.
  • Brudnäbb och näbb: detta är oftast brudparets egna barn eller något annat barn som står brudparet nära. Flickan har en klänning som matchar tärnorna och pojken har kostym. Deras uppgift under vigseln är att gå framför brudparet in till vigseln, detta för att symbolisera livets gång.
  • Toastmaster: en viktig person som utses i god tid i förväg innan bröllopet. Toastmastern eller toastmadame som är den kvinnliga versionen har ansvar över bröllopsmiddagen och planering av talschemat.

Kombinera gåva med bröllopskläderna

Oftast har brudparet en stor roll i vad brudföljet väljer att ha på sig för kläder under bröllopsdagen. Då kan det vara smart att ge en liten gåva som kompletterar denna outfit på ett vackert sätt. Exempelvis finns det flertalet vackra örhängen på Jewelrybox som tärnan eller tärnorna skulle passa fint i. Manschettknappar till best man är aldrig en dålig idé eller varför inte ett armband till toastmastern. Alla dessa gåvor kan de använda under bröllopsdagen men även fortsätta att njuta av under fler tillfällen, och då alltid kunna titta tillbaka på denna speciella dag. Vill man göra gåvan till något ännu mer förknippat med just denna dag kan ni låta gravera in datumet eller ert gemensamma efternamn i gåvorna så kommer brudföljet att bära med sig detta för all framtid.

Ge en personlig gåva

Att ge en gåva som är extra personlig kan till exempel vara att sätta mottagarens monogram på olika ting. Att ge en väska med monogram eller en fickplunta med initialer ger verkligen gåvan en guldkant som ert brudfölje kommer uppskatta. Vanligt är att till exempel ge bort morgonrockar till tärnor och best man med olika texter på som de kan bära under förmiddagen när alla gör sig iordning. Detta ger även en extra känsla av att ni gör detta som ett team allihop och att ni alla är där för att stötta varandra och ha roligt.

bard